02 October 2008

ketulan terakhir utk kali ini

Assalamualaikum semua..
1stly sy nak ucapkan selamat hari raya kepada smua umat islam
didunia yang mengenali diri ini..juga mohon ampun dan maaf sbb bnyak buat dosa kt u'll..
ape? korang maafkan? canteeq aahh..pasni leh buat lg..wahaha
aduaii..
rye taun ni cam bosan ckit dowh.xtau a pasal. otak pun bercelaru. ape2 pn raye kne hepi2 kan? hehehe..so, hepikan le diri memasing yeeek..
hari raya taun ni korg sume g mne? aku pnat gile babai. dr 29ramadhan pepagi bute dah melekat kt umah Duta kt Sudan..tolong masak sampai ke tgh mlm. pastu dh mlm kul 12.30 bru balik..
sampai umah lbih kurang kul 1 lbih, trus la kekemas umah, gosok baju, kemas bilik aku yg dah macam wad sakit jiwa,haha..tuptap..tuptap dekat kul 4pg bru masuk tdo..nk tdo pn xleh sbb otak mnyak problem maa hahah.tp aku pakse gak mte nih sruh tdo.aku kte, klu die xnak tdo aku xmoh kawan dah.sambo dek kelat le koume!. aa,tau takut ko ye mate! hahah. tp xdpt tdo lme, kul 5 dekat kul 6 gitu dah kne kjut bngun..ade ke disuruhnye aku mndi sesiap nak raye..gile ke ape kjut aku pg2. eh,dah ari raye ke?hahaha lupe sory2..aku pn angkt punggung yg berat ni menuju ke bilik keramat.alamak, malasnye nk mandi..mate dah la cam ade batu..pas sesiap mndi sume, g plak turun bwh cek2 kete..kot2 ade tiang langgar ke pg2 raye ni mne tau..hehe.
then, g ke kompleks petronas..takbir raye, smayang raye n dgr khutbah raye cam biase..sape bce khutbah ek? hehehe.
pas kt kompleks, lari plak g umah Duta balik.lari bhai penat tu jauh kt soba..hahah. tolong2 masak tuk die pnye open house smpai ke malam..tensen tul laa puan sruh letak kiub ayam bnyak2 dlm spaggeti goreng..abih rse cam pedau. puan a nih, klu x da sedap da..ape2 pun syukur smue makanan abis n tetamu balik dgn knyang..bkn stakat abis, siap xcukup lg..terpakse aku berkurung kt dapo masak ntah ape2..nk gak wusha2 kt lua tp xdapek den nk nolong..hahaha. mse kt umah puan ni aku smpat cilok yang mintak izin dulu kt puan.
cilok ape tuh? ahaa tunggu.hehe.
okeh, pas kt umah puan, aku pun balik..jap..jap.. haa, main mercun dlu kt umah Duta u..pastu baru balik umah. balik tu bukan dapat trus tdo, tolong lg buat karipap tuk umah chairman petronas tuk keesokannye..perh, trase cam atromen jap..hahaha.kul 4lbih bru tdo..tgh2 ngantuk tu dlm kul 9 pg da kne kjut tlg goreng kripap. xpe, atromen tdo kjap je..hahah pastu kul 1 g hantar karipap, then lunch kt open house tu.makan sedap beb, daging masak palembang!! da betahun aku xmakan..hahah.xde gamba la pulak nk tunjuk.lupe nk bwk camera.
pas makan, prut tgh cam pacat bru dapat mangse, dpt lak jmputan g umah ceo MISC(klu aku ckp nme bkn korg knal poonn). tp kt sane aku xmakan.klu aku mkn gak, rse dah jd kenduri arwah dah kt situ..hahaha.
so,adui..mlm ni ade jmputan g umah kak fary.xtau nk g ke x.badan pnt lg nih.xpe ah, pk kjap2 lg..pe2 pun, baik aku pk dlu nk makan ke xnk ketulan terakhir yg aku cilok mintak izin nih. nak makan, sayang..xmakan kang basi plak..adeh..pk jap ahh.korg tolong aa aku pn sekali oh..hahaha


artis sekadar gambar hiasan

ps2: spe nk, g mintak kt eizaz. die cilok mintak izin lg bnyak..bedal smpai abis lak tu..cinabeng..haha

22 September 2008

Message to Najib

Mula-Mula aku taip ini;

Lepas tu aku klik 'hantar', keluar ini;

Lepas tu aku
tak tau apa jadi..hahaha..

**********************

..ISA..ISA..ISA..

17 September 2008

Aku Ada Dua

17 sept 2008.
Last day skola..wuuhhuu..

Saat jari ku menari-nari diatas keyboard dan bukan ditempat lain..
dahiku mengeluarkan titisan air mengandungi Natrium Klorida,
dalam hatiku terdetik kata-kata pilu..
"Mother Grandfather, panasnye harini..!"
harini spti hari2 biase..Bekalan letrik kat kuliah terputus lagi! Walaupun ade Generator, tp mamat yg jaga cc free ni kate xboleh pasang ekon. Aku tanya "Sebab?".."Atas Suruh!" dia kata.
"minyak generator nak abis,".
Aku pun sound die gaya ala2 kapalterbang terhempas gitu: gi la beli, mangkuk! tu pun susah ke?
Mamat CC: gi beli mangkuk nak buat apa?
Aku (buat muke bengkek Mr.Bean) : G la beli minyak, duhai mangkuk!
*dialog tambahan hanya selingan semata².

Disaat itu aku pun mcm biasa, salahgunakan kemudahan univ utk kegunaan lain.heheh
Bkk la laman web blogger2 politik nak baca news la konon.haha.. Bila aku bukak aje, aku tgk ade 1 tulisan kelip2 die tulis "
click sini utk banteras ISA".
Sbg rakyat malaysia yang
prihatin (buwweekk),aku cecepat klik kt situ n die bwk ke petition online/NoISA. aku bace sesikit n kekonon nk tinggalkan la signit
ure kt situ. Support bantah ISA beb..haha.. kat situ die sruh letak nama penuh, email, dgn Comment. Aku pun dengan semangat isi form,n tulis "BEBASKAN TAHANAN ISA!!". Pastu click 'submit your signiture'..sekali aku click, die klua gini...


klik gambar utk lihat lebih jelas

Aku mule tetanye2..aik,bile la pulak aku sign bendahalal nih..aku pun click perkataan 'here' tuh..
and kuar..

klik gambar utk lihat lebih jelas

Ahh..sudah..bile mase la pulak aku letak signiture kat sini nih..Sape kah gerangan yg berani gile babai pakai name aku utk bende2 berpekdah seperti ini? aku pun cecepat toleh kiri kanan kot2 ade sesape yg muke cam aku ke, pkai tag name cam aku ke..ternyate xdeh..
aahh siud tul.. aku pun angkat kaki n blah dari situ..dlm hati,alamak!! sape yg pepandi pkai nme aku ni? Die xde nme sendiri ke, bapak die telupe bg nme mse lahirkan ke ape..kok ye pon mintak izin la dlu.Tau la name aku mmg best lg wanted..chaiss!!


ps2: mane ni spek aku xjumpe2 da 2hari ni..waahaa..balik la spek..jgn aa majuk..Agen22,pinjam spek serbagune jap..

16 September 2008

Tagged Menagged IV

Tukang tagged : Aishahtur ea


Rules:
* Link to your tagger and post these rules on your blog.
* Share 7 facts about yourself on your blog, some random, some weird.
* Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
* Let them know they are tagged by leaving a comment on their blog .

artis sekadar gambar hiasan

Ape?? 7 Fakta Tentang aku?
aku pun xtau nak cakap, hapekebende laa fakta pasal aku nih..hentam saje laa. selambe yaiya..hahah

1) Aku hanye budak kampung biase yang xbrape pandai, belajar pun xde sampai tinggi-tinggi. ground floor je..kahkahkah..nothing special about me :)

2) Menurut adik² aku laa..diorg kate, bukan aku kate.. dalam banyak² abang, yang paling sporting n cool --> abg kudin.ahahaha..pandai menipu betul diorang nih. Nyampah~

3) Ramai yang xtau. haa ni nk bgtau. ape? dah tau? ok, xpyh bgtau.hahaha.. Aku punye gigi kapak due² adelah separuh asli. lg separuh palsu.hehe..gigi tu dah terpatah (bukan tecabut. pakai colgate gigi kuat xtercabut..tp patah.haha) mase aku form 1, jatuh tersungkur menyembah lantai bilik air. cinabeng tul sape yg sepah2kan sabun kat situ!

4) Paling hangin tatkala ada bau2 ketiak sudan dalam bas, time pulang dari kelas. mother grandfather bau tengik gile..lagi² kalau kne duduk kat kusi belah sinaran matahari yang sgt x panas..perrhh...menambah2 angin aa..

5) Seorang yang berhati agak kayu (belum sampai tahap batu aa..hahaha). tapi aritu dgr lagu raya -ku pohon restu ayah bonda, terase nak menetek airmata siooq.cecepat tuka lagu haha..ummii..nak balik raya dah 3taun xbalik raya..waaa..waaa..haa.

6) Aku suka plan nk buat sesuatu sorang², buat diam² sorang², xsuka bagitau orang, dah xreti n nak naik berang, baru mintak tolong orang..hahaha

7) Baru 2 kali potong rambut sepanjang 3tahun bermastautin kat sudan. Tu pun xpotong kat sudan, Skali potong masa jalan2 kt dubai bln 6 tahun 2007, lg skali pulak mse jalan2 kt lua sudan baru2 nih. fobia tgk barber..ahaha

7 makhluk tuhan yg aku nak tag:
  • Najibah Jie
  • Eizaz
  • Mr. Camera
  • Dak Farha
  • Deena
  • Akak nurlulu
  • sape2 je laa..

14 September 2008

Tagged Menagged III

Aku terbangun dr mimpi lena..dan terus menuju ke bilik nyaman sperti biasa.
lalu.,"nawaitu rof'al hadasil akbar,fardhan lillahi ta'ala" niatku didalam hati..kecebush..kecebush.. hahaha.mule daahh dia melalut..
Sang aku kemudian terus membuka Pc beliau.cam biase.. xkan nk crite bg detail kot..
dan, disaat itu baru ku sedar bahawa aku telah ditag lagi!!
Ahh..betapa indahnya ramadhan ini..penuh dengan persoalan yang jitu dan unggul!
Pengetag kali ini dr sorang kawan, dulu dia duk kat sudan..la ni dah balik mlsia dah.
Dan kawan ni bleh bertutur dlm bahase German.feuwiit..hahaha
Siape dia? Apa namanya?
Mesti tuan puan dirumah tertanya2 dg hati yg pnuh exited kan? agak daah..hahaha
so, pengetag ke 3 adelaahh..Najiebah..!!
clap..clap..clap..
tag kali ni amat mudah dari dulu..tak menggunakan banyak tenaga di jari pun..hehe..well..tutup telinga pun leh buat...
jadi, ape lg kawan2..saksikan sama2 pengetaggan ini di paparan screen televasi anda..
Ajak saudara mara yg lain skali..jangan lupa popcorn dan air sirap!



Senang giler, ni aku buat sambil tebar roti selamber yaiyaa jeh. Sambil kne sambo dek kelat pn leh buat..hahaha
1st....copy & paste gambo si bulat yang nampak cool je ni..hehehe
Menurut Najiebah jie yang diceritakan oleh kawannya, tag nie ade 2 version n telah d campur aduk kan ke 2-2 nye..emm..aku xpaham.xpe..xpe..teruskan usaha murni ini.


:: okeh..gamba da bubuh..ape lg nak buat?
Teruskan tags ini minimum ke 5 blogger yang anda kenal
:: Minimum 5orang? heemm, mmg siap le aku kasi sume orang yg ade blog..haha
Jangan lupa tingalkan komen d blog mereka
::yang ni aku malas nih..xpe2..kuatkan semangat Kiden.!!
Tulis alamat blog anda dibawah alamt blog pemberi tag
:: jaapp..saboo..saboo...

Dibuat oleh
antownholic.blogspot.com
reskitrianto.blogspot.com
bashrie.blogspot.com
juzzyouandme.blogspot.com
sweethoneysofiaroxy
Zhoewynz.blogspot.com
UmmiRosma
Munirah Abd
theorangelily.blogspot.com
lilred799.blogspot.com
thecuppycakeyumyum.blogspot.com
shikinsaiful.blogspot.com
enchek.camera.terbaek.com
jiebahoshin.blogspot.com
kikudin.blogspot.com


minimum 5 blogger..tp sukati aku aa kan nk letak sape aku nk tag..tul x?
hahah

24 August 2008

Tagged Menagged II

aku kene tag.. tidaakk!! [ceh, padehal dlam hati.."canteq ah, ade gak idea aku nk post kali nih"]..
ahahaha.. sape tukang tag? mesti anda dirumah tertanya2 dgn hati yang syahdu kan?? Ni haaa nyah, sape lg klu bukan cik Aishahtur..hehe d^.^b


-What were you doing 5 years ago?

5 years ago? maakk aaiihh..pesal xtnye je mse bru2 lahir? kan lg senang nak ingat,,hehe..lek2 jgn marah.
5tahun dlu eh, jap 20-5=15.. wah tahun2003, bru 15thn seh..
Akal fikiran blum matang, muke pnuh jerawat, bercintan pun blum pandai u..ahaha
mse ni aku tgh sibuk2 nk PMR, mcm budak 15thn yg lain kt mlysia.
Time ni form bape ek? aa..form 3. aku kne jd pengawas la konon.pngawas disiplin laktuh..hahaha
tp pengwas jahat giler..join budak2 otai team, tiap2 kali spotcek diorg kompem lepas..
kire leh nk kate barua gak a..hahaha.. tp bebudak otai team, u'll ptut bersyukur sb ade mmber cam aku..klu x, da lme bapak aku buang ngkorang dr skolah tersebut..hehe.
tahun 2003 ni jugak lah 1st time in hidupku, aku didapati mengalami kerosakan mata, so mak aku g ashraf optik kat bandar Klang buat spek..
1st day pkai spek, smue kawan2 kutuk muke aku skema giler nmpk cam budak baik..ahah, jahat sgt ke muke makhluk tuhan paling sekse nih?
xtau la, mebi pasal dulu aku budak grunge susah mati kot, tu yg ble pkai spek kne kutuk skema..huhuhu. pas tu aku xpkai pun spek dlm kelas. malu seehh..
nak crite ape kubuat 5thn dulu memang 1thn bru abis crite la.Gut mami (khairyn ckp terkejut mummy)..hehe.

-What were the 5 things on your to do list today?

1. Nak siapkan tebar roti canai ade lagi 40 keping. ni yang malas sikit nih, huhu.
2. Carik spek mate ilang lagi. klu mak aku tau compem marah giler da 7 kali ilang.
3. Cam biase, belek n charge si sepul.
4. Taip msg say gudnyte to seseorang..hehehe.
5. Call si Zaza xdapat2 dr siang td.. enpon aku ke rosak, enpon die ke rosak?

-What are 5 snacks that you enjoy?

1. Kuaci wangi yang xde minyak babi.
2. Pringles Original..wuu, yummy!
3. SuperRings. kat sudan pun ade woo..tp da jadik kaler kuning xtau knape.
4. Tebu, dlu mse tgh musim hari2 beli..perh, layan giler.
5. Kertas koyak kecik2.

-What are 5 jobs you've had?

1. Tampal Stamp kt surat2 minta sumbangan sekolah (2000 - 2005)
2. Tukang Kebun sekolah..haha (cuti form 4 nk msuk Form5)
3. Tukang Masak (2006 - la ni)
4. Penebar roti berjaya (2006 - la ni) keskes..
5. Pelajar yang sedang belajar kt tempat yang diajar oleh pengajar. (aku pun xpaham)

-5 people I want to Tag:

1. Abg Umaq.. saje kacau bliau tgh exam.
2. Ammar.. ktua pelajar, mne bleh lupe.keskeskes..
3. Dak Farha.. Da lme xdgr kbar berite..hehe
4. Uncle Muaz.. ni kiden bg idea nk post entry nih.haha
5. JohnHafiz.. test market tgk!


*************************

study for perfect,
but nobody's perfect,
so, dont study,
coz nobody's perfect!

21 August 2008

DNA oh DNA



DNA. Sekarang ni dok sebok2 pasal DNA. Rang undang-undang aritu dh masuk parlimen untuk akta DNA ni. What is DNA? Penting sangatkah DNA? Ape kejadahnye mak bapak DNA ni?
Aku pun buka buku carik pasal DNA. Sekali buka buku, aku tetibe pening. berpinar-pinar mate. Aku dah la kantoi bahase Inggeris! Banyak gila nak kene blaja bab nih.
Tapi, apa yang aku dapat, untuk nak kongsi bersame, DNA adelah Asid Deoksiribonukleik. Dalam tiap2 sel badan kita ada kromosom yang mengandungi gen yang terdiri drpada DNA. Dalam DNA ni pulak, ade simpanan maklumat ginetik.
Klu kite amik sel kita, dan buat 1 proses utk mendapatkan struktur DNA, die bleh nampak macam ape ek..susah la nak terang kat sini nanti korang xfaham. sebab aku pun tak faham.
Tp, apa yang aku macam nak faham sikit, DNA lepas dah dapat struktur die, kite boleh tgok kat paparan skrin. bentuk dia lbih kurang macam klu korang beli barang, nak bayar kan biasenye die akan buat bunyi teeett kat bar kod harga barang tu..haa.. DNA ni klu kt paparan skrin lbih kurang bar kod la bentuknya.
The important thing is, DNA, walau lama mana pun die xkan berubah dan tak akan rosak.
biar di sambor dek kelat pun DNA tak akan rosak pnye lah,.gerenti.
Jadi, apa kaitan Akta DNA yang kerjaan nak bangkitkan dgn kes liwat DSAI?
Kerajaan kata tak ada kaitan..memang dah lama nak bentangkan. Kes liwat tu kebetulan..
kebetulan?? Kepala bapak engkau kebetulan..
Banyak benda yang berlaku menunjukkan DSAI telah disetup dan dituduh oleh pihak2 tertentu.
contoh, aku tengok youtube, najib kata saiful datang kediamannya pada 25 aribulan dlm keadaan ketakutan kononnyna nak mengadu dia telah diliwat DSAI.
Tp, dalam sumpah sambo dek kelat, Saiful kata 26 haribulan. secara dipaksa pulak tu, dalam mahkamah kata suka sama suka.. dan macam-macam lagilah....
ape citer ni? tak kan la mengadu dulu baru buat..
tu la aku cakap, ni bukan kebetulan mangkuk!! ni dah dirancang..
oleh kerana perancangan yang kurang rapi (lain kali nak rancang benda2 jahat ajak la aku), jadi kekantoian demi kekantoian berlaku.
Bila dah kantoi sana sini, mula la pikir cari jalan supaya yang benar tu nampak salah. Antaranya Akta DNA ni lah. Bila Akta DNA dikuatkuasa, so DSAI kena bagi specimen dlm bntuk darah, or any cecair, or rambut utk siasatan katenye. bila diorang dapat specimen baru from DSAI, haa..mula la ligat otak depa time tuh untuk pemalsuan bukti dlm kes liwat. Aku tau sgt dah perangai puak2 ni.
Kalaupun akta DNA ini d persetujui, aku rasa xperlu DSAI bg lg specimen untuk disiasat dalam kes liwat tadi. sebab, tahun 1998 punya specimen dah ada. sample DNA dulu dah ada.
Kalau pihak berkuasa nak yang baru sebab yang lama dah rosak, thats all bullshit!!
Mana ada rosak, baru 10tahun.mayat firaun yang da beribu tahun pun masih wujud struktur DNA.

Klu u'll tgk kt youtube, Dalam temuramah dgn PM pun, bila wartawan tanya pasal DNA, nampak PM macam huru hara nk jawab.asyk2 terdiam je. Masa aku tgk clip tu, aku cakap.."haa..jawab..jawab"(bukan die dgr pn..mengom!)

kera-jaan.. dulu.. kini.. dan selamanya.. menipu!
p/s: Be-End..Go to hell!

19 August 2008

pikey yop pikey.

setting dinner dgn menteri2..
round table u..
banyak lu orang pnye duit songlap kat mana??
Merompak Duit Rakyat..Macam aku xtau.






Dinner yang mcm ni lagi aku respect
tabik spring eksober lori..
betape berjiwa rakyat n low profile..
Susah nak jumpe pemimpin macamni


U'll tgk, U'll nilai la yang mana lagi sesuai nk diangkat jadi pemimpin kepada rakyat!
``
``
``
Lu pikey la sendiri!

Novel 'SHIT II'. (19 SX,SG,PL, ..tidak sesuai untuk dibaca atau di tonton oleh semua lapisan masyarakat.)

Kawan aku karat merah yang memang sental tak hilang kata;
"Anwar ni gersang sangat ke? masuk penjara sebab liwat, keluar penjara nak liwat lagi. Kat dalam jail tu kan ramai lelaki. Awat tak sodom je semua?"
Kawan, Kerajaan kita bijak macam syaitan. Dia tak bodoh macam dirimu yang berfikiran singkat macam lepas makan nasi, terus terasa nak buang tahi. Kalau tak bijak masakan parti sama memerintah sebuah negara 'demokrasi' selama 50 tahun. Otak udangmu yang bangang seperti keldai memekak dipagi hari sepatutnya boleh menilai kelogikan ini.
Mereka takkan biarkan Anwar dijulang begitu sahaja.
Fitnah dan penipuan adalah senjata utama pemimpin pukimak seperti mereka. Rakyat yang buta dan tak ada telur (bagi lelaki yang macam saifulbukhari(bukan nama sebenar dan tidak ada kena mengena antara yang hidup dan yang telah mati) a.k.a encik nak kena humban dalam sungai nil, baham dek boya, sambor dek kelat) akan mengiyakan apa yang mereka kata.
Bermacam helah yang mengarut akan mereka buat untuk mengaburi rakyat supaya nampak yang tahi cirit itu madu, dan yang madu itu tahi cirit. Rakyat yang terserlah kekeldaian (kelembuan) otak mereka akan nampak yang tahi cirit itu adalah madu yang manis dan sungguh enak dimakan begitu sahaja.
Tetapi kini, ramai rakyat sudah mula sedar. cuma segelintir sahaja yang bangang mahu meninggal macam dikau wahai kawan. ternyata keintelektualan mu sebagai engineer dapat dikalahi dengan perkara simple seperti ini.
aku harap, akan terbuka pintu hatimu untuk menilai kesundalan kerajaan kita sekarang ini.
Ayuh bersama rakyat lainnya yang sudah berjaya merenangi lautan luas meninggalkan kapal yang hampir karam.

Tapi ingat!! Jangan lah menaruh harapan terlalu tinggi kepada hanya seorang Anwar.
Kita yang harus bangkit wahai kawanku berotak penuh tahi. buang semua tahi di otakmu.

Kalau Anwar menang pun, ada kemungkinan dia tidak panjang umur. Na'uzubillahi min zalik.
Kita doa sama-sama minta jauh perkara yang tak diingini.

Perasan tak, prinsip mereka yang macam sial:

If you can't beat them, terminate them.

****************************************


Aku sudah mula rasa tidak kisah jika terdengar kisah yang tidak enak tentang diri sendiri.
Ada yang kena lebih malang dari aku yg femes ini. Kerana itu dapat menguji keikhlasan orang yang mahu berkawan dengan aku.

Don’t even know me, and still talking shit about me. drop that asshole. i dont give a fucking damn!! hahaha..

18 August 2008

UiTM ku!!

artis sekadar gambar hiasan

Ke hadapan sahabat-sahabat UiTM yang dikasihani,

Aku guna istilah 'kasihan' sebab aku kasihan pada u'll. Kasihan sebab tempoh hari kawan2 berarak di bawah panas mentari berpakaian baju hitam. Keldai mana punya idea suruh ngkorang berarak pakai baju hitam bawah panas mentari, Tuhan saja yang tahu.

Tapi aku faham, kemungkinan besar kawan2 semua dipaksa untuk menghadirkan diri. Terpaksa turut serta, kalau tidak nanti tidak dapat kolej semester depan. Cuma yang aku tidak faham, apa hal berarak hari kuliah? Apa kawan-kawan semua tidak ada kuliah? cuti period kah?

U'll kena ingat pesanan Sivaji, maaf, pesanan VC Ibrahim Abu Shah dulu-dulu. Pelajar UiTM mesti rajin belajar, mesti tumpukan pada pelajaran. Pelajar tidak boleh berpolitik, kata Sivaji, maaf, kata VC Ibrahim Abu Shah.

Apa ngkorang semua sudah lupa pada pesanan Sivaji, maaf, pesanan VC Ibrahim Abu Shah?

Atau Sivaji, maaf, atau VC Ibrahim Abu Shah sudah berubah mazhab dan pegangan? Sudah berubah jadi VC yang revolusioner, yang mendukung pergerakan aktivisme pelajar universiti?

Entahlah,aku paham, UiTM universiti bastion terakhir Melayu.
Bercakap tentang bastion terakhir Melayu, aku bangga tengok kawan-kawan berarak tempoh hari. Sungguh hebat sahabatku ini berarak dan memperjuangkan prinsip UiTM. U'll keluar suratkhabar, keluar TV dan keluar di Youtube, bercakap tentang UiTM untuk Melayu dan Bumiputera, bukan untuk lain-lain bangsa.

Aku faham, korang bertindak sedemikian sebab korang patriotik, mendukung semangat kenegaraan Malaysia kita yang tercinta.

Bercakap tentang Malaysia yang tercinta, Haritu aku ada menonton siaran langsung Olimpik. Perlawanan separuh akhir badminton perseorangan, pemain Malaysia lawan pemain Korea Selatan.

Aku yakin, kawan-kawan UiTM yang tidak ada kuliah waktu petang juga pastinya menghadap TV di kolej atau rumah sewa. Turut mengharapkan Lee Chong Wei menang dan layak ke perlawanan akhir, demi meneruskan pencarian emas Olimpik untuk Malaysia.

Aku tidak mahu tulis dan ulas perlawanan semalam. Aku bukan pakar ulasan badminton macam Pak Hasbullah Awang. Lagi pun kita semua sudah tahu Lee Chong Wei menang haritu dapat masuk akhir.

Cuma yang aku nak kongsi bersama, aku percaya kita semua tumpang seronok bila Lee Chong Wei menang. Dia menggalas harapan jutaan rakyat Malaysia untuk memburu pingat emas Olimpik pertama negara.

Tapi dalam menyambut kemenangan petang haritu, aku terbayang satu perkara. Bagaimana agaknya kalau Lee Chong Wei menang pingat emas esok, dan selepas menang beliau berkata "kemenangan ini ditujukan khas buat rakyat Malaysia berbangsa Cina sahaja, bukan untuk lain-lain bangsa."

Taubat lahum, shabat-sahabat mesti berarak dan merusuh satu Shah Alam nanti. Sivaji, maaf, VC Ibrahim Abu Shah mungkin keluar TV lagi dan bercakap bahawa Lee Chong Wei mendapat latihan badminton selama ini yang dibiayai melalui kutipan cukai setiap bangsa di Malaysia, bukan orang-orang Cina sahaja.

Mesti gila punya kecoh bukan? Tapi, tempoh hari kawan-kawan pun buat perkara yang sama. Dan Sivaji, maaf, dan VC Ibrahim Abu Shah keluar TV tempoh hari, bercakap tentang UiTM milik Melayu dan Bumiputera sahaja, bukan lain-lain bangsa, walaupun Sivaji, maaf, walaupun VC Ibrahim Abu Shah tahu duit peruntukan UiTM datang dari poket rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa.

Haritu, selepas menundukkan Lee Hyun-Il, Lee Chong Wei berlari ke arah jurulatih Misbun Sidek, memeluk jurulatih beliau sambil Misbun mengusap kepala anak didiknya. Lee Chong Wei kemudian berlari ke salah satu kamera di tepi gelanggang, mencium Jalur Gemilang yang tersemat di baju ketika berdepan dengan kamera.

Lee Chong Wei, seperti yang kawan-kawan sedia maklum, bukanlah seorang Cina dari Tanah Besar China. Dia seorang Cina dari Malaysia, lahir di Parit Buntar, Perak. Negara beliau ialah Malaysia, tanah tumpah darahnya.

Lee Chong Wei, berbangsa Cina, kini merupakan pemain badminton ranking ke-2. Beliau dilatih oleh seorang bekas pemain badminton yang berbangsa Melayu. Bagi mereka, soal bangsa bukan persoalan pertama dalam buruan gelaran juara mereka. Bagi Chong Wei dan Misbun, apa yang mereka tahu ialah mereka menggalas tugas negara tercinta, Malaysia. Tanpa mengira latar belakang dan perbezaan budaya, mereka adalah satu pasukan di bawah Jalur Gemilang.

Tapi tempoh hari kawan-kawan berarak di Shah Alam, memprotes dengan lantang, kononnya mempertahankan UiTM dari lain-lain bangsa, termasuklah bangsa darah daging Lee Chong Wei sendiri, mungkin saudara-mara beliau sendiri, mungkin juga akan menafikan peluang anak-anak Lee Chong Wei untuk belajar di UiTM pada masa depan kelak.

Mana kesedaran kawan-kwan tentang Malaysia ini tempat tinggal kita semua, negara kita semua, negara setiap rakyat Malaysia tanpa mengira perbezaan warna kulit?

Bila Lee Chong Wei berjaya melangkah ke perlawanan akhir kelmarin, kawan-kawan meleleh air liur memikirkan prospek untuk Malaysia mendapatkan pingat emas yang pertama di Olimpik. Tapi pada ketika yang sama kawan-kawan menafikan peluang mana-mana rakyat Malaysia berbangsa Cina, India dan lain-lain hak ke atas pendidikan yang mampu dimiliki. Nasib baik beliau kalah ditempat ke 2 memperolehi pingat perak semalam. Kalau beliau menang, keluarkan kenyataan macam tadi, lagi huru hara koume. Tetapi rakyat Malaysia tetap berbangga dengan beliau.

Jadi, di mana kesedaran dan sensitiviti kawan-kawan semua, sebagai pelajar sebuah universiti yang u'll banggakan? Adakah kawan-kawan memang bebal dan benak hati, atau pemikiran sahbat-sahabatku di UiTM sudah dikaburi oleh misai tebal Sivaji, maaf, misai tebal VC Ibrahim Abu Shah?

Entahlah. Apa yang aku tulis hanyalah sekadar buah fikiran dan pendapat aku semata-mata. Mungkin kawan-kawan lebih arif dan faham sebab kawan2 adalah pelajar UiTM.

Mungkin UiTM juga perlu ada aspirasi mahu melahirkan pemain badminton Melayu bertaraf dunia. Nanti bolehlah kita memburu pingat emas Olimpik pertama untuk orang Melayu. Bukan apa, sebab pada pandangan aku, kawan-kawan nampaknya terlalu berkira sangat tentang persoalan bangsa.

Sudah panjang aku menulis. Cukuplah sampai di sini, hingga ketemu di warkah yang lain.

Salam sayang dan peluk cium dari aku buat kawan-kawan UiTM
(perempuan sahaja, yang lelaki, kirim salam sudah cukup..har..har..har)

sekian,
sendiri ada otak, sendiri kasi pikir.
once you start thinking about what you were just thinking about, what you were thinking about is no longer what you were thinking about, it’s what you are thinking about.
edited from orang.

31 July 2008

hilang dan kembali..

salam smue? gud ha ten (ape kabo)? harap smue sihat2 blake lah deh..
lame dah aku xupdate blog nih..sure rmai yg yg rindu.ahahaha..perasan haih..
ade org kate aku menghilang..xtau la..
kabar2 angin ni jgn pecaye sgt kwn2 slagi xde bukti..
aku ade je kt cni..cme g jln2 ckit je..
hehehe
tgh jln2..tetibe aku jmpe 1 kedai..tgk name kdai tu cm biase dgr..tp di maana ya??
usha2 dr luar..perhh..ni kedai ke galeri nih?
cantik giler dlm..banyak lmpu2..
masuk la kejap..tgk2 dlm kdai tu ade jual sesuatu yg enak d makan bgitu saja..
aku pn jln2,usha2 dlm kedai tuh..t
gk2 ape yg dijual..smue dlm frame..fuh, siap ade katelog lg.
best sgt ke mendehalah nih?
klu kt tmpt lain, mnde ni jual besepah2..xdenye nk susun cntik2 dlm frame cmnih..
nk gak la try beli rse2 kot ade rse cm mkn KePC kee an?
tnye ghege..
"mis,ni 5 biji bpe hingget?"
--"xmahal bang, 5bijik 60hingget jer"
"henaamm phuloh hingget?? mereng ke ape mahan nk meninggal!"
aku pn teragak2 gak nk beli menatang mahal nk mmpus 5 ktul 6ploh hingget..
aahh..beli je lah,nk try rase best sgt ke smpai ade manusia yg tergile2kan ia..
aku pn beli,siap die bungkus dlm kotak cam adiah lg u~.
"oi..ape bungkus2 nih? bukak balik..!! aku nk mkn cni laa..bkn take away"
aku pn try bkk 1..plastik die kaler ijau belang2 emas gitu..haha
skali letak dlm mulut je..perrrhhhhh...
rse cam terbang naik eiffel tower siott..
patut la rmai yg gilekan ia..
n aku pkir2 balik,mmg patut pn mhl..
sbb sedap gilos kaw2 liaw ma anta fiaw wataya ting da fana!
aku mule2 igt nk le bwk ckit ke kwn2..skali xjd..abis smue dlm prut daa..
hahaha sory smue..mkn xigt kwn..nk kene nih!!
lpas2 mkn, aku pn chiow..rse die dlm mulut sminggu xilang oii..
smpai skang ni pn ade lg ckit2 rse die..hehe
pas habis, aku smpat bergambar dpn kdai tuh..
nikmatilah gambar ini whai kwn2.

artis sekadar gambar hiasan

08 July 2008

Dapat Hadiah as known as present

waahahahahaamid karzaii...
semalam mse aku nk balik fr kelas, ade sorg abg hensem yg dikenali dgn nama manja
abg Said call aku.. beliau kerja wif MERCY bersame abg Faizal a.k.a Fitt3..
due2 abg2 ni mmg hensem..
abg2 sekalian, beta dah mengjack ngkorang tahap dewa baboon..
20% kira blakang eehh..ahaha.. wateva.
abg said call aku tnye leh x lepak umah mlm tu..
aku kte, ok xde hal..mmg tgh boring pn nih..
so, aku pn dtg amik beliau dgn kreta yg baru je lpas eksiden tuh..ekeke..
masuk2 je dlm kereta, beliau pn cakap,
"kiden, aku ade adiah ckit tuk ko nih.."
adiah? besday aku lmbat lg..adiah ape lak nih..
aku tengok mmber sebelah tgh mkn cekelat yg abg Said bagi..
alah, stakat cokelat umah aku pn melambak.
aku tnye adiah ape?
"kejap laa..xsabo2..kene sambo dek kelat baru tau koume!"
pastu beliau cari2 sesuatu dlm bag nyer..
ddaaaannnn..
taadaa..!!
die bwk klua sesuatu yg membuatkn mataku berkilau2..hehehe
waahh..bia btul abg Said kasik aku bende nih..
cam xcayer je..
doc2 kt kuliah yg ngajar aku pn lum tentu ade mnatang ni kt umah mereka..
aku tampar2 muka kot2 mimpi..tapi ternyata tidak..
aku pun cakap.."eh,betui ke ni abg said..xkn bg gitu je arini bkn besday kiden..lmbt lg pun"
abgsaid marah manje pulak,"alah,amik je laa..aku da bg bnyak tnye lak..sumpah jd tapir kang!"
aku pn hape lg..lupe kejap camane nk drive kreta..huhuhu..
lepas tu ,sampai umah, trus charge batteri die n try2 gune walaupn xblaja lg camane nk gune mendahapek nih..
hehehe..thanx abg said..
n thanx to Allah kerana menggerakkan hati beliau utk menghadiahkan ku sebuah OPHTHALMOSCOPE...
bende ni dah la mhl giler..aku cek2 kt internet, paling murah pun 289 pound sterling..
klu standard camni dalam 500 pound sterling.. giler kan? die bagi slamber yaiiyaa je kt aku..
rezeki..rezeki.. syukur alhamdulillah..
so, sbgai seorg pelajar kuliah syariah, bile dpt bende ophthalmoscope nih je aku mcm trus smangat nk truskan belajaq dlm bidang yg susah giler nih..
harapanku smoga doa kalian sentiasa mendampingiku..ameenn..
hehehe..suke..suke..


artis sekadar gambar hiasan


p/s: jenuh aku pujuk abg Said berlakon jdik model tuk msuk dlm blog..degil die nih..hahaha..thanx 4 cameraman eizaz..hehehe..jgn mare..

05 July 2008

Tagged menagged


Tukang tagged ; Aishahtur e'a


These are the rules :
1. Post YOUR photo wearing red, may it be red top, bottom, the least would be red accessories if u hate wearing red. If u can’t find one, u still have an option.Either post your significant other’s photo or your child’s photo, if u have one. Of course, they should be wearing red.

2. Let us know the reason why u were wearing that particular day.Was it your birthday? Is red your fave color or was it the shirt that u first saw in your closet that day?

artis poyo sekadar gambar hiasan

inilah satu2nya picku yg berbaju merah..
tu pn xbraper nk merah sgt..
ala2 maroon gitu..bole laa ek..
gmbar ni di ambil mase raya yg bru nih..
1st time raye pkai kaler nih..
actly gmbar asal dah hilang..
yg ni ade lah pic yg di amik oleh paparazzi, yeh yo ooh jer..
n die mengemailkannye kepade ku..
i can't say anything..
hehehe..thanx...

29 June 2008

Cash lg Fresh

salam smue..haha..lame dah xupdate blog..assgnmnt banyak gler owh xleh slalu on9 dah cam dlu (ceh, padahal line tenet da kne tarik,.haha padan muke!)... hehe
bnyak mnde blaku slame aku xupdate blog nih. Antarenye yang aku agak bengang ckit semalam..
Semalam bru eksiden keter..ahh tidakk!! Teruk gak kemik.. side kiri belah drebar abis kemik, ade line chanteek smpai pintu, cat terkupas, side mirror kiri retak 26ribu.huhu..
aku pn ape lg..menggelabah sakan aa kreta comp. lak tuh.. hadus.. mlm2 lg. yang aku bengang pasal aku g lggar tiang tepon. xrock lngsung cara eksiden. tiang ckit pnye besau pn xnmpk ke..klu org tnye langgar ape, nk citer pn malu.. tp malu pn xgune.. baik kongsi citer,leh amik iktibar same2.. hehe kan? kan? tp mlm tu mmg dosa kering betimbun a aku dapat..mencarut, menyumpah tiang tu mmg xhengat, toksah dok kire aa.."woi tiang,ko ni sudan ckit pnye besar. xde tmpat lain ke ko nak bersandiwara hah?" yang mndengar pn dok kate "dah kiden dah..bwk2 bertendang kaih".. mulut aku je nyumpah tiang..tp dlm ati kate "uii bodonye aku..tiang tepon camtu pn xnmpak ke? memang mangkuk." tp aku dah istighfar da lepas2 mncarut tu..mgkin xsedar.moga2 Allah ampunkan dosa aku..ameen..
dalam hangin2 tu ade gak yg mencadangkn spya tnangkan fikiran, mandi sungai kat jabal o aila..trima kasih pd yg mmberi cadangan..ahaha..
kisahnye mule2 gini..
smalam aku bru dpt gaji..so, nk la knon2 blanje (xblanje mne pn..tong-tong gak..ahaha) kwn2 mnum..nk try gak enjoy duit gaji..asyk2 simpan je dr dlu xpnah gune.paling2 pn bayar saman keter je..so,bln ni niat nk enjoy la. niat xbaik nih..adik2 kecil,jgn tiru di rumah. klu dapat gaji simpan leklok buat baya yuran skolah ke lg bgus..
dlm2 tgh mnum tu, tbe2 kwn2 ternmpk la sorg sudan nih.tp kulit putih bhai..aii darah remaja yg xkuat iman, mmg le..ngaku nih..diorg sruh aku test market..haish, xnak aku..sudan ape barang? aku plak da la jnis segan2 klu bab2 nih. xreti plak lg..pstu salah sorg ckp, "xpe, ko test je"..aku tetap berdegil..
last2, diorg amik pen n ketas, tulis no tepon..tp bkn no tepon aku, ntah no sape die letak kt situ xtau la..kate test market..n sruh waiter antar kt meja si sudan tuh, tp kate aku yg hntar. cih xgune!..toleh2 blakang, tgk si sudan tuh senyum, hai kt ktorg.pndang2 aku pulak, hallamaak...hape lg..suke laa..hahaha..niat nk blanje mmber da ubah lg..ceh, astaghfirullahal'azim..
pastu tup..tap..tup..tap.. ktorng pn nk balik laa..
nk balik jer, die baibai lg..hadus sudah..iman da goyang..
aku pn naik keter, start enjen, tekan minyak xhengat, trus masuk gear reverse.. pastu pulas stereng, lepas clutch je, zoomm..gedegang, zaasss..haduu..paham2 je laa ape da jadi kt keter tu..
klua2 keter, tercangkung tepi jalan aku dbuatnye..
rase cam nak kene sambor dek kelat pn ade..
aku pn capai enpon, dah menggelabah nk call sape xtau..igt nk call umah aa bgtau abg2 aku eksiden.tp terpikir plak, ni klu diorg tau krete comp., kompem gua kne bambu..
so, aku pn xtau wat ape, msg sorg kwn ni tnye ape nk buat..dan2 plak uncle muaz kim salam, bg nasihat ni smue ujian Allah nk uji kesabaran..tul gak tuh..
aku da mule teragak2..nak balik umah ke xnak nih..ahh balik jer la slamber yaiya..smue org pn da tdo..
masuk2 uma je aku wat muke xbesalah lg selamber yaiya..wlwpun xde sape perasan aku balik..ahaha sengal..
mlm tu aku da xleh tdo.otak bercelaru pikir nk antor bengkel mne nih..tepon mmber2 bengkel smue xangkat..tdo kot..
aku pn xtntu arah laa..baring xkene, duduk lg xkene..
tibe esok arinye a.k.a pg tadi, aku da cuak daa..halamaakk..kmpem kene bambu nih..
sangkaan ku mmg tepat..pg ni aku dpt bnyak call dr peminat2 tanye ape aku da buat kt keter tuh..aku pn tadah je la tlinge dgn bambuan2 mereka yg menyucuk paru2 kiri ku..
dlm hati panaass je tp xleh wat pape la sbb mmg salah aku en?
so agak2 tghhari, aku pn klua g cari bengkel.
ade cadangan ke bengkel amarat,thanx 4 cadangan..aku g amarat..skali mahal giler..
patah balik, cari area2 umah aku..pastu tringat ade sorg kwn ni blaja kt 1 u dgn aku..
part time mekanik..aku call die, cari bengkel..dlm kul 3ptg aku jmpe bengkelnye..
pastu tanye camane die bleh buat ke x..die kte bnyak nk kne repair nih..nk cover cat lg..
aku tnyer "mahal ke x klu baiki smpai hensem balik, n agak2 brape hari siap?"
die kire2, "mahal gak la..dlm 3hari siap.."
3hari?? perhh..sudan punye 3hari mau dekat sminggu..kompem balik kene tambah bambuan lg nih..
aku pn cakap, "ok..aku nk ko buat cepat2, esok (jumaat) pg aku nak smue settle..ko kne bukak gak bengkel ko ari jumaat pn..klu siap pg sok, aku up 50USD"
die kate.."50 USD? maakk aiihh..ok,xde hal..esok pg siap"
aku pn tambah lg, "tp, klu esok pg xsiap gak, smue kire free..amacam? deal?"
die slamber yaiya kate "ok xde hal..deal.."
aku pn balik umah..lege ckit la, tp x lege sgt lg..sbb ragu2..mamat nih btul ke die leh wat siap esok pg??
tibe2 jer,dlm kul 6ptg enpon aku bunyi lagu tenenet..tenenet..
"alo,kiden..ni basheer (mamat bengkel td) nih..kete ko da siap..dtg la amik."
aku pn ape lg..terperanjat tapir la kejap..maakk aaiihh cepat giler mangkuk nih wat keje..kate esok pg..ni 3 jam je da settle smue..die g bli keter baru ke happe??
aku cm xcaye gak la terus g bengkelnyer..skali betul daa..perrhh kreter gua da siap..bekilat lg..
time tu pulak terase tibe2.."haduss..duit aku melayang ke awang-awangan.."
aku pn amik keter, bayar..
skali mahal gler aku kne byr.. total2 smue USD170+15(cuci ketee n enjin) = 185USD..
aku ape lg..maakk aaii..cipanzi goreng btul abis ngap separuh gaji aku..pikir2 plak, klu g bengkel lain, lg le mahal kene tekan..damn..!!
saat2 tu aku mule terpikir..ni msti pasal niat xbaik smalam..pikir nk enjoy je eh? hah..amik ko pnye enjoy..abis terbang duit dgn slamber yaiya jer..Tuhan bayar cash! tu baru sikit Die tunjuk..
aku pn tobat lahum laa..lepaih ni xde da nk enjoy2..serik tuu kne camni..klu ade kwn nk blanje xpe..hehe..paihtu tobat da nk usha2 sane sini..seram aku..islam pn sarankan kite menundukkan pandangan..btul x kwn2?
so, tu je la crite yg aku nk kongsi..smoge dapat amik iktibar wlwpun xbnyak..
pade kawan2 lua sane, nak wat jahat tu pikir2 la dlu..jangan main redaah jer..zaman skang ni smue dapat cash je beb..sendiri kasi pikir laa..
sekian...terima kasih...
tut..tut..tut..inna raqmal mathlub,ghairu mutawaffirin ilaihi haaliyan..yurjal muhawilan laahiqan.

muke kuchiwa a.k.a makan pisang;

artis sekadar gambar hiasan

21 June 2008

Baju oh minyak

Dengar citer harga minyak dunia dah turun skang..
sebab, kerajaan Cina dah naikkan harga minyak
kt negara diorg sbnyak 13%.
negara Cina ni adelah negare yg ke 2
terbanyak dlm penggunaan minyak.
so, die bnyak import minyak..
ble bnyak import, hrga mnyak dunia naik..
so skang die dah naikkan hrga mnyak kt ngare die,
n impaknye harge minyak dunie turun..
lantak lah ngkorang paham ke tidak,
yg pnting aku paham ape aku tulis..
hrge mnyak dunia dah turun pn,
Malaysia stil xturun2 kn lg harge minyak.
aku dgr ura2, bln 8 ni i.Allah, klu tak ada aral melintang,
minyak nk naik lg.
berpesta lah koume..

Tengah-tengah kirsis minyak ni,
aku teringin sgt nak balik msia tanah airku tercinta.
turun kt airport, pkai baju nih.
tp seram sejuk la pulak kang xsapal2 dikate terrorist ke ape ke..
xpn jalan kat tengah2 bandar ke,
pegi petrol station saje carik pasal.


artis sekadar gambar hiasan

Kt sudan aku dah pakai dah bju ni di khalayak ramai..
mase tu aku balik kuliah, gi pasar beli barang2 dapur,
xperasan la pulak sbb bju ni aku buat mcm pagoda jer,
n kebetulan haritu panas gile n aku bukak la kemeja n pkai baju nih je.
aku pn mule2 pelik la jugak pasal ape la org2 kt pasar nih dok usha2 aku.
best sgt ke aku nih? mule la perasan~
tetibe smpai kt kdai ayam..nme tokeynye ibrahim.
aku slalu bli ayam kt tmpat die. ayam die murah.
bukan 'ayam siam yang bergetah' aa..
ni ayam yg betul punye ayam yg bunyi kok kokok kookk tuhh!
tokey ni die bleh cakap omputeh mntap giler.
tetibe die sound sinis,
"mr. Den..nice shirt aa.."
haku pn tatkala itu bru perasan la pulak..
hape lg.. menggelabah la aku! bru la tau knape org dok usha2.
aku cecepat bkak beg, sarung balik kemeja.
huh cuak gak..kang xpasal2 kene bantai reramai.
mat sudan da la badan keras cam kayu
arwah le aku jwbnye..huhuhu
sekian,terima kasih.





18 June 2008

Fakta Menarik

TAHUKAH ANDA?

1. Bahasa yang paling susah dipelajari tetapi mudah diingati, juga bahasa yang ramai mahu mempelajarinya tapi malu2 adalah bahasa jawa! kajian ini di buat pada tahun 2001 oleh seorang pakar bahasa di vanece.

2. Pokok yg paling tinggi di dunia terletak di africa dan usianya baru mencecah 6tahun! (pokok durian pun paling2 15tahun bru nampak besar giler)

3. Tepung gandum yg paling halus kisarnnya adalah dari Saudi Arabia, Sudan dan Afghanistan.

4. Sebanyak 10,000,000 telur cacing boleh diternak bagi individu yang tidak memotong kuku selama hanya 1 minggu.

5. Manusia bernafas tidak sampai pun 1000kali sehari. rasa macam banyak kali kan?

6. Tahukah anda, Dijangka, selapas 23tahun lagi, negara Singapura akan menjadi lebih besar dari negara Malaysia di peta bumi.

7. Tangan manusia (tidak termasuk lengan, hanya dari pergelangan) mempunyai sebanyak 32 ketul tulang.

8. Malaysia adalah negara yang ke-6 terkaya dan nombor 12 termaju di dunia.

9. Tahukah anda, Gegendang telinga manusia adalah bersaiz sebesar wang syiling 50sen. Besar kan?

10. Gajah, lembu, dan zirafah adalah haiwan yang tidak pernah berhenti mengunyah di dalam hidupnya.

11. Pengunjung website Yahoo.com adalah seramai kira-kira 12ribu billion orang sehari.

12. Ayam kampung mempunyai khasiat yg boleh memulihkan imunisasi pesakit AIDS!

13. Skull (tengkorak di kepala dan otak-kepalahotak) adalah tulang yg mmpunyai ikatan tisu fiber yang paling kuat dan kukuh!

14. Tahukah anda, 70% peduduk di indonesia boleh bertutur didalam bahasa Arab! sungguh tak sangka.

15. Bola sepak adalah objek yang paling kasihan di dunia. Bila xada, direbut-rebut, bila ada, ditendang-tendang.

16. Tahukah anda, 50% kandungan bahan didalam roti canai adalah minyak!

17. Tilam atau tempat tidur yang tidak di kibas selama 1bulan mengandungi sekurang-kurangnya 10juta hama.

18. Seorang lelaki yang tidak makan selama 3hari adalah lebih kuat berbanding seorang wanita yang tidak makan selama 2hari. well!

19. Baju kalis peluru yang paling tahan adalah dibuat daripada sarang labah-labah berjenis leetuqrez.

20. Kuku manusia terdiri dari 9 lapisan yang halus, dan 1 lapisan yang tebal.

21. Tahukah anda, anda telah ditipu, semua fakta ini adalah direka-reka oleh blogger Kiden Belo-Belo, dan ia tidak ada kena mengena antara yang hidup mahupun yang mati.

22. Tahukah anda, 80% yang khusyuk membaca post ini akan mencarut selepas membaca fakta ke 21.

23. Tahukah anda, Oh, silap! sila tukar tajuk post ini dan mana-mana jua perkataan FAKTA didalam post ini kepada AUTA.

24. Sekian, Terima Kasih.

13 June 2008

kok ko kok kookk



artis sekadar ganbar hiasan

Pak Leman (tidak ada kena mengena antara yang hidup atau sudah mati) ialah seorang penternak ayam kampung yang berjaya. Kerja Pak Leman asalnya ialah sekadar mengambil upah menoreh getah. Membela ayam, pada mulanya sekadar aktiviti sampingan, buat memenuhi keperluan makanan keluarga Pak Leman.

Maka selalu jugalah keluarga Pak Leman makan berlaukkan ayam, sama ada di masak rendang atau kari. Atau pun tidak, telur-telur ayam kampung beliau menjadi santapan waktu sarapan pagi, sama ada digoreng, rebus atau separuh masak.

Mungkin kerana Pak Leman rasi membela ayam, atau juga mungkin kerana tanah sekitar rumahnya yang subur dan penuh cacing, ayam kampung Pak Leman sihat-sihat belaka dan berkembang biak dengan jayanya. Punyalah banyak ayam kampung beliau sampaikan ada lebihan yang boleh dijual oleh Pak Leman kepada orang ramai yang berminat hendak makan ayam kampung. Begitu juga dengan telur ayam kampung beliau, tidak putus-putus orang datang hendak membeli.

Mula-mulanya Pak Leman sekadar menjual suka-suka, sedikit pendapatan sampingan apa salahnya, kata Pak Leman. Pada masa yang sama setiap minggu juga Pak Leman menyembelih ayam buat juadah lauk keluarganya, atau mengutip telur ayam buat simpanan stok telur di rumah. Isteri dan anak-anak Pak Leman pun memang suka makan daging atau telur ayam kampung ternakan mereka sendiri.

Tapi lama-kelamaan kehebatan, kelazatan dan khasiat daging serta telur ayam kampung Pak Leman mula dikenali ramai. Berbondong-bondonglah orang bertandang membeli ayam dan telur dari Pak Leman. Apa yang asalnya hanya pendapatan sampingan untuk Pak Leman kini bertukar menjadi sumber pendapatan utama. Pendek kata tidak perlu lagilah Pak Leman bangun di waktu subuh ambil upah menoreh getah, cukup sekadar duduk di rumah menjual ayam dan telur.

Lalu dari asalnya membela ayam untuk sumber makanan keluarga, Pak Leman kini menternak ayam untuk dijual daging dan telurnya. Permintaan yang semakin tinggi membuatkan harga daging dan telur ayam Pak Leman melonjak naik. Untung yang Pak Leman dapat pun melipat berkali ganda. Tebal poketlah Pak Leman jawabnya.

Tapi, oleh kerana permintaan yang tinggi itu, Pak Leman kini dalam dilema. Ayam dan telur yang boleh dibekalkan oleh Pak Leman sekadar cukup-cukup memenuhi permintaan pembeli. Kalau hendak menyembelih ayam setiap minggu atau mengutip telur setiap hari buat jamuan keluarga, pastinya tidak cukup. Tambahan pula harga jualan daging dan telur ayam beliau sangat lumayan, rugi pula rasa Pak Leman jika tidak dijual.

Akhirnya Pak Leman membuat keputusan drastik. Diberitahu pada isteri dan anak-anak, sebulan sekali sahaja boleh menyembelih ayam untuk jamuan keluarga. Hendak makan telur pun tidak boleh setiap hari lagi, mesti berselang hari. Alasan Pak Leman, lebih menguntungkan jika ayam dan telur itu dijual kepada para pembeli di luar sana.

Isteri dan anak-anak Pak Leman tersentak. Marah mereka bukan kepalang lagi. Kalau setakat kurangkan makan daging atau telur ayam itu boleh lagi diterima, walaupun isteri dan anak-anaknya cukup suka makan berlaukkan ayam atau telur ayam. Tetapi yang membuat ahli keluarga Pak Leman makin panas ialah kerana Pak Leman, beroleh banyak wang hasil jualan ayam dan telur, tapi hanya sedikit sahaja yang dikongsi bersama keluarga. Banyak wang hasil jualan dilabur Pak Leman di kelab-kelab dangdut, berkepit dengan perempuan-perempuan joget di sana atau pun diguna untuk biaya trip melancong Pak Leman ke Siam, meratah ‘ayam daging Siam’ yang muda dan bergetah itu.

Macam mana ahli keluarga Pak Leman tidak mengamuk? Lebih-lebih lagi isteri beliau, yang sudahlah terpaksa kurangkan makan ayam, si suami pula sibuk meratah ‘ayam daging Siam’ yang muda dan bergetah itu.

Itu cerita Pak Leman. Sekarang bayangkan Pak Leman itu kerajaan Malaysia yang cemerlang, gemilang dan temberang. Andaikan ayam dan telur itu sebagai petroleum dan diesel yang digali dari perut bumi Malaysia ini. Gantikan wang hasil jualan ayam dan telur Pak Leman itu kepada wang hasil eksport petroleum dan diesel Malaysia. Umpamakan pula isteri dan anak-anak Pak Leman sebagai rakyat jelata Malaysia yang kini tidak lagi dapat menikmati petrol atau diesel dengan mudah, atau berkongsi keuntungan hasil jualan minyak itu.

Kemudian, gambarkan bagaimana Pak Leman berjoli sakan dengan duit jualan ayam serta telur itu dalam konteks kerajaan Malaysia yang berjoli sakan membuat segala macam koridor, projek mega, majlis keraian dan sebagainya dengan wang hasil jualan minyak.
sindiri kasi pikir.

12 June 2008

Si Kechil

artis sekadar gambar hiasan


Hehehe..Salam sejahtera..
sementare lec xde nih, baik aku singgah CC free kt kuliah wat keje bemanfaat..
ni pic my lil bro..yg last skali in our siblings.
kire no.8 lah..gmbar ni di ambik mase aku form5, sbelum datang sudan..
die nangis sbb aku amik popiah nye..ahahaha..padan muke..

sile ikuti temuramah wartawan bernama bersame si kecik nih..

Nama adik? : Atiqul Islam bin Abdullah Thaidi
Panggilan manja adik? : Ilam, Atiq, Adik, Atitoi, Eis, Yang Berhormat, Datuk, etc..
Jantina Adik? : Lelaki Melayu Terakhir
Umur adik?: 2008 tolak 2002 (2008)
Warganegara adik? : Dutch..well..
Lahir? : 12 Sertember 2002 - Hospital Putrajaya - 3.1kg.
Taraf pelajaran adik? : (Prasekolah)-Tadika Tarbawi, (PhD)-Universitas of Oxford.
No passport? : Nak no. passport yg mane 1? ade 16 passport. nak semue ke?
Xperlu..Adekah adik fasih bertutur? : Bergantung pada bahasa..klu bahasa melayu xberapa nak fasih sgt.
Hobi Adik? :
Menyepahkan kasut yg tersusun rapi kat rak kasut..say xsuka semak2..migrain!
Abg2 adik, yg mana paling best? : Ofcoz la Abg Kuden..lg mau tanyaa..
Adik Sudah berpunya? : Tengok kaki aa..(sambil tunjukkan betisnya yg gebu).
Adik ni hensem ke? : Bergantung..Klu anda rase sy xhensem, mmg sy xhensem..tp,klu anda rse sy hensem, tgk laa..adik sappaa..
Cita-cita adik? : ada banyak..nk yg mana satu?
Yang tertinggi : Syahid di Jalan Allah..sama mcm Abg Kuden saya..tp dia kata, jgn bgtau org tau.!
Origin? : Malaysia ('02-'03), Jordan ('03-'04), German ('04-'05), Ireland ('05-06), London ('06-sekarang)
Baik, Makanan kegemaran Adik? : apa2 yg dimasak oleh Ummi dan Abg Kuden.
Minuman kegamaran? : Susu Dalam Botol.
Sapa yg plg sedap klu buat susu? : Abg Kuden la, sapa lg..haha, soalan xmncabar lgsung. tanya la soalan yg susah2 sikit..apa la wartawan ni..blajar kt mana dulu.?
Baik, Adakah Ad... : No more question pls.. (bangun dan berlalu sambil melemparkan senyuman manis)

Itulah sedikit sebanyak hasil temuramah kami dgn ir. Atiqul Islam. kami tidak dapat mneruskan temuramah kerana menurut Pembantu peribadinya, beliau mempunyai meeting tergempar bersama menteri pertahanan U.A.E..Beliau telah terlambat -0.87detik utk kesana.
sekian, Karam Sink Wallia.. utk TVQD.

Man Ana

artis sekadar gambar hiasan


well..assalamualaikum & salam hormat.
sudah tentu penonton di luar sana pasti tertanya-tanya..
siapakah gerangan manusia yg bernama kiden?
apakah beliau seorang jutawan? ataupun pengemisawan?
jawapannya..
kita tunggu selepas pesanan dr penaja..
*lagu who wants to be a miskinman dimainkan..

Nama Penuh: *xpayah tau
Pnggilan Manja aiceh..: Din, Qdin, Kiden, Kikudin, Muhammad (UmmiKu sorg je pggil), MatDin, PakDin, Kechik, Taqiy, Qiyuddin (nak panggil Qiyudd je pn buleh), Abg Kuden (adik2ku), etc..
Agama: Islam
Warganegara: Turkish..well..
Umur: 2008 tolak 1988 (2008) -sendiri mau pikir
Usia: same je la dgn umur
Jantina / Lakpuan: Jantan / Laki-Laki.
Lahir: Pagi isnin pukul 8:10a.m. - 4 November 1988 - 24 Rabi'ul Awal 14** - Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah, Klang - Bilik 304, Katil 002 - 2.8kg.
Nama Bidan: Dr. NurAzimah binti Hassan -cun giler dr. nih.
No. i/c: 881104-10-5XX5
No. Surat Beranak: ~~Saya luppa... -style Dr. M
Tinggi: 170cm -xde la tinggi mne mamat nih.
Berat: 66kg -da turun seehh semalam.
Orientation: Straight
Beradik: Ke-2 dr 8 beradik je..ade lg coming kot..ekekeke.
Mangkuk Tingkat Pelajaran: SRIK & SMIK (cari sendiri), International Universitas of Africa
Nama Ketua Pelajar sekolah 2005: Muhammad Ammar bin Haron..sje carik pasal.
Asal:
Selangor, Malaysia (1988-2005)...Khartoum, Sudan (2006-abis belajar)
Berapa kali g Kelantan: 1 kali sahaja
Cita-cita: Mekanik.. xkisah la, mekanik krete ke, orang ke.
Nama Kawan-Kawan: peerhh, gile ke ape soalan..jenuh aa nk taip satu2.
Nama Jiran: aku letupkan karang laptop nih..haaa..main2 die eh!!
Ok2..Kawan Rapat: Saudara Keyboard..beliau xbnyak karenah..sgt patuh..kadang2 aje urup 'S' termelekat.

ya..teman2..itu lah sedikit sebanyak biodata Yang Berhormat Datuk Kiden (Datuk K)
SUMZ, DK1 (Selangor), SPMS, SSSJ, SPSA, SSAP, SPDK, DUNM, DP, SPNS, DGPN, DSSA, DMPN, DJN, KMN, AMN;, yang amat kita semua segani..sekian dulu kuiz pada mingu ini,
kita jumpa di rancangan yg akan datang, pada waktu yg sama, di TVQD..
sekian,assalamualaikum dan..salam hormat..
*lagu berita terkini TV3 dimainkan
*lampu pentas dipadam.

08 June 2008

minyak ku..minyak ku!!

sekarang kt negara kita
kecoh pasai minyak belaka
minyak dah mahal gila
kerajaan macam buta
kesian rakyat merana
yg kaya terus kaya
yg miskin entah kemana
betul macam abg omaq kata
kerajaan macam kera
rakyat macam kelapa
tamak gila2
bila dunia dah binasa
hang pikiaq la nak jawab apa

bila minyak naik harga
yg pakai motor pun mula garu kepala
yg pakai kereta toksah nak kata laa..
apa nak buat ni duit dah xda
dulu beras naik ghega.
ni minyak pulak daa
xlama lagi letrik pun nak naik juga
mula la smua pakat dok penuh jalanraya
buat demo sini dan sana
kerajaan buat bodo sudaa..
xhiraukan rakyat jelata
suruh ubah cara hidup rakyat pula
yg depa dok telan wang berjuta-juta
itu apa cerita??

bila minyak dah mahal gila
nak p gheja pun geleng kepala
ahh..naik ketapi dah laa
ketapi pun orait apaa
stesen ketapi pun mula laa
mula penuh dengan manusia
masa tu macam2 perangai ada
tiket ketapi pn nak naik ghega ka?
tak tau la nak kata
boleh naik bila-bila
hangpa semua jngan dok pejam mata
takut ketapi kita jadi macam kat luaq negara
apoh pun tak ada

kiden,
khartoum,sudan


06 June 2008

Allah Maha Besar

Disini ada satu vedio clip yg memparkan keMaha hebatan Allah s.w.t. Pemindahan kubah dari masjid lama ke masjid yang baru di Desa Kailolo, Pulau Haruku, Maluku Tengah, Indon hanya dengan zikirullah.

Seramai 3000 orang qiyai telah berkumpul dan berzikir di masjid tersebut dan dengan Rahmat Allah kubah dari masjid lama "diangkat" dan "diletakkan" di atas menara masjid yang baru..jaraknya lebih kurang 25KM... Allahuakbar !!!
klau Allah nak kata jadi, maka jadilah!!

ikuti berita indon ini.



tak payah pakai jentera pun boleh. jentera Allah lagi hebat.
ALLAHUAKBAR!!

makan oh diet


disini ade beberapa cara dan petua utk diet dan jaga kesihatan..
jadi, sape2 yg dalam proses mendiet sile la cube..jangan sogan-sogan.. ;)


1) mulakan pagi anda dgn meminum segelas air suam..jgn terus bantai air manis / sejuk.

2) makan semasa lapar dan berhenti sebelum kenyang. petua rasulullah s.a.w.

3) jangan menyandar / baring selepas makan.

4) kunyah makanan sekurang2nya 40 kali bru telan. sunnah nabi ni.

5) jangan makan sebelum mandi.

6) ikuti pyramid nutrisi pemakanan..jangan belasah aje smue yg ada depan mata.

7) banyakkan bersenam dan hirup udara segar..ghubar pn bole laa..

8) banyakkan makan buah-buahan dan sayuran..jgn nk nasik, nasik, nasik..heeee...

9) jangan banyak makan makanan ringan dan fastfood..ni xhabis2 nugget.

10) makan roti wholegrain. ia cepat mengenyangkan.

11) cubalah detoxification. untuk buang racun dan toksin dlm badan.

12) pilihlah makanan yg berkuah, direbus, di stim sbelum anda memilih yg digoreng cam KFC.

13) tidur pada waktu yg betul dan cukup.

14) kurangkan garam dan gula dlm makanan anda. dilarang contohi manusia sudan.

15) jangan biasakan minum air selepas pkul 11 malam. buah pinggang pun perlukan rehat yg cukup.

16) elakkan makan selepas pukul 6petang.

17) cara terbaik untuk diet, selepas saya buat analisa ialah.. cuba berpuasa berturut-turut selama 13 hari.. tapi ingat! elakkan makan selepas pukul 6..!! nescaya berat badan anda akan turun dan terus turun sampai ke bawah tanah..

selamat mencuba!!


artis sekadar gambar hiasan

28 May 2008

jangan pandang hanya pada rupe..

artis sekadar gambar hiasan




di suatu petang yg aman..
angin sepoi2 bahasa melayu.. huk aloh!
ada seorang lelaki tgh asyk mensyahdukan secawan kopi d tangan nya..
tetibe tanpa disangka2, isterinya pulang dr tempat kerje..
isterinye tersipu-penyapu senyum2..
suami: eh, yg awk tersipu2 cam siput ni pasal ape?
isteri: abg2, ayg nk tnye ckit bleh xbang?
suami: boleh..tade hal lahh..
isteri: abg cinta ayg tak?
suami: eh, mesti la cinte,isteri abg..xkan xcinta kot..
isteri: ermm..abg syg ayg x?
suami: loh..dah cinta msti la syg..xkan cinta tp benci. songal la bini aku nih!
isteri: ala,abg ni..jgn la main2..ayg tnye serius nih..
suami: ala,abg gurau je dgn isteri tersayang..xkn xleh kot..hehe.. adeh,jgn la cubit2 syg..
isteri: abg ni gatal la..nak kene tau..
suami: alalaa..comelnye die majuk.. buu cakk!! hehe
isteri: abg ni kan..hihii

kiden: aa..dah..dah.. ni apebende nih? gegurau mesre lak kt cni? aku tgh nk citer nih..
keyboard: oh..sory2 bos..hehehe..sje je..ok teruskan..

isteri: td kan bang,mse sy kt opis, lelepak dgn kekawan kan bang, sume kwn2 sy cerite sbab ape suami masing2 sayang kt diorg.
suami: haa..pastu? ape sapal nye?
isteri: si ida pnye suami cakap, die syg sbb ida pandai masak..
si saiful cakap,eh..si saiful pulak..saiful tu lelaki.. aa, si steff ckp laki die syg sbb mukenye cantik..
skarang ni ayang nk tnye, sbb ape abg sayang kt ayang?
suami: (terpanar dgn soklan) err..sbb ape abg syg awk? err..sbb ape eh? jap pikir jap..
isteri: abg ni..kate syg k ayang ckp la sbb ape..
suami: abg xtau la sayang..sbb ape pn abg xtau..tp abg syg kt awk.
isteri: eh,mne boleh xtau..kate cinte..kate sayang..tp xtau sebab..mne boleh!!
suami: ye, betul darling..abg xtau sbbnye..
isteri: abg kene bgtau jugak..klu x,maknenye abg xsayang kt sy..bgtau jugak..

setelah dipakse berkali2, akhirnye suaminye pn tensen n beralah..

suami: yelah2, abg syg kt awk sbb rupamu yg cantek, senyumanmu yg manis, matamu yg ayu, jln mu yg lenggang lenggok cam ulat gonggok, lesung pipitmu yg dalam mcm batu lesung, bentuk badanmu yg lentik, aicheewah! dan kepandaian mu memasak..haa,,pueh ati?

sang isteri pn menerima jawapan tersebut dgn hati yg girang plus ade bangga2 ckit..
lalu dia pn berlalu masuk ke bilik..smbil tenung2 kt lakinye..lakinye wat donnow jer..

selang beberapa hari kemudian, sang lelaki mndapat panggilan dari hospital yang menyatakan isterinye terbabit dlm kemalangan jlnraya yg teruk..dilanggar helikopter dan sekarang dalam keadaan koma..

si suami tu ape lg kwn2..menggelabah la die..cecepat salin baju,pastu start enjin keta dan bergegas ke hospital dimana isterinya diwadkan..
sesampainya di hospital, sang suami trus ke wad isterinya..n terlihat sebujur tubuh yg sedang koma terbaring kaku di atas sebuah katil moden. sang suami mendekatkan dirinya sendiri ke katil isterinya..
dalam linangan air mata..suaminya berkata teresak-esak.. sob.sob..sob..

suami: sebab itulah abg xtahu knapa abg cintakanmu sayang..jika kerana matamu yg ayu, sekarang matamu terkatup rapat dan sudah xayu lg malah nmpak layu. abg dah xboleh mencintaimu. jika kerana senyumanmu yg manis, sekarang kau xboleh lg tersenyum sprti biasa.kalau senyum pun dah macam org gila. abg dah xbleh mencintai mu. jika kerana jalanmu yg lenggang lenggok, sekarang kau xboleh berjalan. hanya mampu terbaring saja. abg dah xboleh mencintaimu.. abg cintakanmu bukan kerana matamu, senyummu atau gaya jalanmu.. abg mencintai mu sesungguh hatiku kerana allah s.w.t duhai isteriku tercinta.. bukan kerana fizikal mu..

isteri: (hnya mampu mengalirkan air mata walau sedang koma)
lampu pentas dipadamkan...

p/s: cinta teragung adalah cinta kepada ALLAH..