18 June 2008

Fakta Menarik

TAHUKAH ANDA?

1. Bahasa yang paling susah dipelajari tetapi mudah diingati, juga bahasa yang ramai mahu mempelajarinya tapi malu2 adalah bahasa jawa! kajian ini di buat pada tahun 2001 oleh seorang pakar bahasa di vanece.

2. Pokok yg paling tinggi di dunia terletak di africa dan usianya baru mencecah 6tahun! (pokok durian pun paling2 15tahun bru nampak besar giler)

3. Tepung gandum yg paling halus kisarnnya adalah dari Saudi Arabia, Sudan dan Afghanistan.

4. Sebanyak 10,000,000 telur cacing boleh diternak bagi individu yang tidak memotong kuku selama hanya 1 minggu.

5. Manusia bernafas tidak sampai pun 1000kali sehari. rasa macam banyak kali kan?

6. Tahukah anda, Dijangka, selapas 23tahun lagi, negara Singapura akan menjadi lebih besar dari negara Malaysia di peta bumi.

7. Tangan manusia (tidak termasuk lengan, hanya dari pergelangan) mempunyai sebanyak 32 ketul tulang.

8. Malaysia adalah negara yang ke-6 terkaya dan nombor 12 termaju di dunia.

9. Tahukah anda, Gegendang telinga manusia adalah bersaiz sebesar wang syiling 50sen. Besar kan?

10. Gajah, lembu, dan zirafah adalah haiwan yang tidak pernah berhenti mengunyah di dalam hidupnya.

11. Pengunjung website Yahoo.com adalah seramai kira-kira 12ribu billion orang sehari.

12. Ayam kampung mempunyai khasiat yg boleh memulihkan imunisasi pesakit AIDS!

13. Skull (tengkorak di kepala dan otak-kepalahotak) adalah tulang yg mmpunyai ikatan tisu fiber yang paling kuat dan kukuh!

14. Tahukah anda, 70% peduduk di indonesia boleh bertutur didalam bahasa Arab! sungguh tak sangka.

15. Bola sepak adalah objek yang paling kasihan di dunia. Bila xada, direbut-rebut, bila ada, ditendang-tendang.

16. Tahukah anda, 50% kandungan bahan didalam roti canai adalah minyak!

17. Tilam atau tempat tidur yang tidak di kibas selama 1bulan mengandungi sekurang-kurangnya 10juta hama.

18. Seorang lelaki yang tidak makan selama 3hari adalah lebih kuat berbanding seorang wanita yang tidak makan selama 2hari. well!

19. Baju kalis peluru yang paling tahan adalah dibuat daripada sarang labah-labah berjenis leetuqrez.

20. Kuku manusia terdiri dari 9 lapisan yang halus, dan 1 lapisan yang tebal.

21. Tahukah anda, anda telah ditipu, semua fakta ini adalah direka-reka oleh blogger Kiden Belo-Belo, dan ia tidak ada kena mengena antara yang hidup mahupun yang mati.

22. Tahukah anda, 80% yang khusyuk membaca post ini akan mencarut selepas membaca fakta ke 21.

23. Tahukah anda, Oh, silap! sila tukar tajuk post ini dan mana-mana jua perkataan FAKTA didalam post ini kepada AUTA.

24. Sekian, Terima Kasih.

17 comments:

Farha said...

4 - gile geli
7 - banyak sungguh tu
9 - besa sgt!! mcm ta muat je
17 - hama itu what? hehe
18 - wanita kaum lemah :P wahaha
21 - brilliant!

skia time kaseh
heheh

KiDeN~H.D.3 said...

hehehe..
jgn caye dak farha..
auta yg direka2 je smue nih..

21-thanx
hehhehe

Leonardo Castro said...

soy de Republica Dominicana.Me gusta hacer amigos.Entre a tu blog y aunque no tu idioma me gustaria conocerte.

KiDeN~H.D.3 said...

tahnx leonardo castro..
jgn puji lelebih sgt, aku tau blog ni mmg best..
hahaha

Farha said...

amende leonardo ckp? fhm pulak pakdin ek :P

bad said...

mengong!

AsYaFuDaMiRa said...

kureng asam punya Kiden

Prof. Dr. Sk8rological said...

mampos2 aku igt btol..
tipu rpanya..haduih!!

Prof. Dr. Sk8rological said...

wasan dioporto acostarcha anoh dae wakaliz!!
mksudnya...
mampo2 aku pcayer....tipu rpanya!!
hadoih..

Uncle Muaz said...

Leonardo,
He estado todos estos dias preparando,acumulando un expediente.Con la sindico se deben hacer tres cosas...
soy de KL, MALAYSIA...

Kiden,
@#%# Sungguh ekau...
Terpakse Uncle delete blk data2 dlm otak nih...
Bt penat je Copy Paste dlm otak neh..
Zifi kate ni xbaek punyee...

maira.adreanna said...

ceh ingt real lah HAHA :DD

KiDeN~H.D.3 said...

kah..kah..kah..
xsesie lah beta memerah keringat memikirkan mnde yg bukan2 nih..hehehe..ade gak yg sudi terpedaya..tima kasih la bnyak2. n mtak maap la bebanyak ke dak faha, bad, akak nurlulu, adel, uncle muaz, maira..jgn mare aa..gurau2 kasar aje..hehehe

enchekcamera said...

hahha sengal la kiden
kan ak sepok gak kan
:DD

KiDeN~H.D.3 said...

lek..lek..
mu sepak aku elak..
ahahaha

enchekcamera said...

haha
elak pn kene gak !

KiDeN~H.D.3 said...

xkene..da try da cmpm xkene lah!

eizaz said...

auta no 22 plg precise..
power2..