21 August 2008

DNA oh DNA



DNA. Sekarang ni dok sebok2 pasal DNA. Rang undang-undang aritu dh masuk parlimen untuk akta DNA ni. What is DNA? Penting sangatkah DNA? Ape kejadahnye mak bapak DNA ni?
Aku pun buka buku carik pasal DNA. Sekali buka buku, aku tetibe pening. berpinar-pinar mate. Aku dah la kantoi bahase Inggeris! Banyak gila nak kene blaja bab nih.
Tapi, apa yang aku dapat, untuk nak kongsi bersame, DNA adelah Asid Deoksiribonukleik. Dalam tiap2 sel badan kita ada kromosom yang mengandungi gen yang terdiri drpada DNA. Dalam DNA ni pulak, ade simpanan maklumat ginetik.
Klu kite amik sel kita, dan buat 1 proses utk mendapatkan struktur DNA, die bleh nampak macam ape ek..susah la nak terang kat sini nanti korang xfaham. sebab aku pun tak faham.
Tp, apa yang aku macam nak faham sikit, DNA lepas dah dapat struktur die, kite boleh tgok kat paparan skrin. bentuk dia lbih kurang macam klu korang beli barang, nak bayar kan biasenye die akan buat bunyi teeett kat bar kod harga barang tu..haa.. DNA ni klu kt paparan skrin lbih kurang bar kod la bentuknya.
The important thing is, DNA, walau lama mana pun die xkan berubah dan tak akan rosak.
biar di sambor dek kelat pun DNA tak akan rosak pnye lah,.gerenti.
Jadi, apa kaitan Akta DNA yang kerjaan nak bangkitkan dgn kes liwat DSAI?
Kerajaan kata tak ada kaitan..memang dah lama nak bentangkan. Kes liwat tu kebetulan..
kebetulan?? Kepala bapak engkau kebetulan..
Banyak benda yang berlaku menunjukkan DSAI telah disetup dan dituduh oleh pihak2 tertentu.
contoh, aku tengok youtube, najib kata saiful datang kediamannya pada 25 aribulan dlm keadaan ketakutan kononnyna nak mengadu dia telah diliwat DSAI.
Tp, dalam sumpah sambo dek kelat, Saiful kata 26 haribulan. secara dipaksa pulak tu, dalam mahkamah kata suka sama suka.. dan macam-macam lagilah....
ape citer ni? tak kan la mengadu dulu baru buat..
tu la aku cakap, ni bukan kebetulan mangkuk!! ni dah dirancang..
oleh kerana perancangan yang kurang rapi (lain kali nak rancang benda2 jahat ajak la aku), jadi kekantoian demi kekantoian berlaku.
Bila dah kantoi sana sini, mula la pikir cari jalan supaya yang benar tu nampak salah. Antaranya Akta DNA ni lah. Bila Akta DNA dikuatkuasa, so DSAI kena bagi specimen dlm bntuk darah, or any cecair, or rambut utk siasatan katenye. bila diorang dapat specimen baru from DSAI, haa..mula la ligat otak depa time tuh untuk pemalsuan bukti dlm kes liwat. Aku tau sgt dah perangai puak2 ni.
Kalaupun akta DNA ini d persetujui, aku rasa xperlu DSAI bg lg specimen untuk disiasat dalam kes liwat tadi. sebab, tahun 1998 punya specimen dah ada. sample DNA dulu dah ada.
Kalau pihak berkuasa nak yang baru sebab yang lama dah rosak, thats all bullshit!!
Mana ada rosak, baru 10tahun.mayat firaun yang da beribu tahun pun masih wujud struktur DNA.

Klu u'll tgk kt youtube, Dalam temuramah dgn PM pun, bila wartawan tanya pasal DNA, nampak PM macam huru hara nk jawab.asyk2 terdiam je. Masa aku tgk clip tu, aku cakap.."haa..jawab..jawab"(bukan die dgr pn..mengom!)

kera-jaan.. dulu.. kini.. dan selamanya.. menipu!
p/s: Be-End..Go to hell!

2 comments:

cato;patchi said...

kalimah di sambor dek kelat tidak pernah lekang dari bibirmu. hahahaha

laa, aah en tak pasan gak yang pasal mengadu dulu baru liwat. siud tul sepul tu. seb bek sepul binatang peliharaan kiden tu baik dan soleh. haha

KiDeN~H.D.3 said...

ahaha..zikir harian, mne leh lekang.

huuiisshh jgn disamekan sepul tonggeng dgn sepul ni oo..
ni yg terase nk tuka nme pet nih..ahaha